Det är fortfarande lite kallt ( 7-8 grader) och blåsigt (6-8m/s), men trots detta flög det en hel del bin i min trädgård. Bikrogen har varit mycket populär som ni kan se på nedanstående bild. Bina behöver vatten för att kunna använda kristalliserat foder och för sitt yngel. Jag har placerad 2 höns vattenautomater redan för en månad sen, så att bina vet var det finns vatten. Mina grannar uppskattar detta eftersom de helst vill njuta simbassängen under sommaren utan massor med (drunkna) bin. Kanterna har jag fylld med mossa och lite torf. Så drunknad bina inte. Torf gör vattnet mer attraktivt, har jag upptäckt. Tidigare år placerade jag med och utan lite torf och bina använde denna med torf mer.

Fösta skattlåda:

Denna ska helst ha utbygda ramar. Om man inte har utbyggda ramar, kan man ge ramar med mellanväggar, men då placerar man inte spärrgallret första 5-10 dagar. Om man ser att bina riktigt är igång med bygget i skattlådan, kan man lägga spärrgallret under den. Senare, när det behövs en skattlåda till, kan den ges med mellanvägsramar.

När kan första skattlådan ges?

Många biodlade säger: ” När körsbär (nästan) börjar blomma”. Detta är en bra riktlinje för då finns det oftast tillräckligt drag.

Därtill finns det 2 saker till att ta hänsyn till:

  • Är samhället tillräckligt starkt? Om bina occuperar den övre yngellådan nästan helt (9 av 10), då klarar de sig bra. Om bina sitter på 7 eller mindre ramar är det bättre att vänta. Det finns risk att ett mindre starkt samhälle inte klarar bra att hålla sitt yngel tillräckligt varmt (eftersom värme stiger uppåt) om en skattlådan ges. Eftersom nätterna under våren fortfarande kan vara kalla, är en lägre skattlåda (med HLS ramar) att föredra före en LN låda. Därtill också lättare att bära för biodlaren 🙂
  • För en bra drag behövs det varma, soliga dagar. Om det är för kallt kommer det nästan inte nektar in i kuporna (även om bina flyger, ger blommarna vid kallt väder ingen eller nästan ingen nektar). Om väderprognosen visar flera dagar som är 13 gradar eller mer, då kan man förvänta sig bra drag.

Övanstående bild visar att detta samhället kan få en skattlåda när körsbär börjar blomma och om dagstemperaturer är 13+.

När är det dags för den första skattlådan?