I morse upptäckte jag att en av mina kupor låg utsprid i delar över marken efter stormen. Det var inte en angenäm syn 🙁

Jag sprang iväg, tog på mig skydsjackan och satte ihop kupan igen. I nederste lådan fanns det inte mycket bin. Ramarna rättades. Sen den överste lådan som innehöl 5-6 ramar fulla med bin och sannolikt med yngel i. Förhoppningsvis fanns även drottningen oskadad i deras mitte. Täckbräddorna på och jag lämnade öppet en springa eftersom bina på sista ramen började brusa med bakkroppen uppåt (detta är deras sätt att visa sina systrar vägen hem) och jag var inte färdigt än. För säkerhetsskull la jag stenar på täckbräddorna eftersom det fortfarande var blåsigt (6-8m/s och 7 gradar).

Medan de höll på började jag sopa upp så mycket bin från gräsmattan jag kunde. Som tur låg de mestadels i grupper. Jag gjorde det med en bit tunn glatt kartong (som är mindre irriterande än en biborste och fungerar därtill bättre) och hyvlade bina på en sopskyffel och sen i en stor hink (en gammal bifor hink). När jag hade samlad en stor del bin hälde jag de i kupan. Sen upprepade jag det så att en stor del levande och kalla bin hamnade i kupan till slut. Jag avslutade med isolering och tak på och en fäste en spännband ( som jag skulle ha gjord innan stormen) och i stället för 1 stor sten blev det 2. Ja… jag överreagerade lite grand. Vad har jag varit ledsen!

Senare på dagen:

Efter lunchen var bina aktiva vid flustret som de andra kupor, trots att det fortfarande var blåsigt. Som om inget har händ.

Senare på kvällen öppnade jag foderhålet, spräjade lite vatten, la på ett spärrgaller och sen ett paket foderdeg. Detta gjorde jag eftersom kupan känndes för lätt (och lättare jämförd med tidigare). Jag avslutade med en kant (så att sockerdegen fick plats), isolering, ett tak och 2 stenar.

Vad har har lärt mig?

Jag vet ju att jag bor i ett blåsigt område ( oftast vind från väst) och jag är alltid noggrant med att ha en tung sten på taket. I det här fallet stod kupan vid ladugården på östra sidan, som gett mig en känsla av att den stod säker. Det fanns en tung sten på taket men denna kupan stod på en lite högre pall i stället for stabila stenblock (som de andra kupor står på).

Egentligen innehåller denna kupan en avläggare med en reservdrottning som har vuxit bra. Denna invintrades på 7 ramar i varje lådan. På grund av detta har kupan blivit mindre tung ( i jämförselse med en kupa med 10 ramar i varje lådan). Därtill behövde bina extra foder. Detta hade jag tänkt göra efter stormen med 1 full foderram, men det blev ju lite annorlunda är jag hade tänkt mig.

Nästa gäng när jag vet att det blir en riktig storm, kommer jag att sätta en kupa lägre, sätta spännband på och säkra med en extra sten. Framförallt när det är en lättare kupa är det viktigt, för en stark vind kan blåsa omkull den, medan en mycket tung kupa kan stå kvar.

Omkull blåst kupa