Hur har det gått sen jag delade samhälle S2 på ett vertikalt sätt? Detta ska jag berätta om i denna inlägg.

Övre lådan

Yngel- avläggaren började äntligen med flusteraktivitet i form av en orienteringsflykt i lördags. I måndags den 11e maj (8 dagar sen jag delade samhället) kollade jag denna yngel-avläggaren tillsammans med mina grannar. De hade upptäckt att 2 samhällen behövde ha en ny drottning ( 1 hade puckelyngel och 1 hade en drottning som inte la ägg alls). Det fanns bara en ram med 2 fina drottningceller på som mina grannar med glädje tog med sig. De övriga 4 ramar fanns fin täckt yngel på och 1 ram hade därtill en rand med tjocka larvar (måsta varit ägg som drottningen hade lagt precis innan jag tog bort ramen). Ynglet såg finn ut utan många hål i. Detta kan betyda att bina inte direkt har VSHegenskaper (=varroasensitiv hygien).

I onsdags den 12e maj ( 10e dag) placerade jag denna avläggaren bredvid ursprungskupa på en egen botten som jag hade placerad på en tom låda för att behålla samma höjden. Avläggaren behöl också taket, så att allt såg nästan likadan ut för flygbina. På grund av att jag tyckte lite synd om bina fick de en ny ram med ung yngel från förra årets avläggaren (S113) som hade ett mycket låg varroanedfall. Då får de en chans att göra en ny drottningcel 🙂 Jag tog bort drönarramen som varit dels utbyggd.

Flygbina hittar rätt!

Nedre lådan

In denna lådan finns drottningen och flygbina kom in och ut via den vanliga flusteröppningen. I söndags fanns det inget varroanedfall alls på bottenlådan.

I onsdags den 12e maj lyfte jag av den övre lådan. Sen tog jag bort delningsskivan och kollade hur de utbygda ramar såg ut. Det fanns 2 ramar med dels ung yngel och täckt yngel. Jag har låtit bli med borttagningen. Om det skulle ha funnits 1 ram med enbart täckt yngel skulle jag högst sannolikt ha tagit bort den som varroa fångstram. I stället fick bina den dels utbyggda drönarramen från den övre lådan. Jag ska skära ut täckt drönaryngel för att förhoppningsvis hålla varroa under kontroll. Jag har inte sett viceceller, så bina tänker inte byta ut deras drottning än.

Det fanns samlade pollen och nektar och utbygge av mellanvägsramar var fint på gång. Jag kommer att behålla bara en yngellåda med denna drottningen. Kupan har fått ett tak med en annorlunda fårg (själv snickrad under vintern) för att underlätta för flygbina i avläggaren att hitta rätt.

Bina i denna kupa fyller hela lådan och har börjat samla pollen och neckar i minst 3 ramar. Därför fick de även en skattlåda på, som inte ses på ovanstående bilden än.

Ja, nu verkar bisäsongen verkligen ha kommit igång 🙂 Lönn och plommon blommar, maskros också. Även körsbär börjar blomma sen idag. Jag har har gett några samhållen en första skattlåda och alla har fått en drönarram.

Varroabehandling under våren del 2