Denna helg har det varit mycket igen. Inspektion bisamhällen, förbereda fler ramar, måla nya kupdelar och välkomna en svärm.

Svärm

bra synlig för en svärm

Svärmfångstkupan.

Jag hade ställd upp en svärmfångskupa. Självbyggd, efter en del läsning om vad skoutbina letar efter innan de väljer ett bo. Thomas Seeley har gjord intressant forskning angående detta och annat om binas beteende. Fångstkupan är en 6ramare, men har nedanför ett tomt utrymme så att volymen är en lite mindre än 40 liter. Flustret har en ytan av 3-4cm2. Tak och botten är avtagbar så jag hade en spännband omkring för att hålla allt ihop.

Man vet ju aldrig och bättre att en svärm bosätter sig där än att den väljar en olämplig plats och stör folk som inte förstå sig på bi.

I torsdags omkring 13.30-14.00 flyttande en svärm in. Vad en fantastisk syn och upplevelse är en svärm 🙂

Sen då?

Sent på kväll tog jag fångstkupan (efter stängning fluster) och ställde den på en definitiv plats. Jag har läst att bina i en svärm inte har orienterad sig än på deras flytningsdag, men bina har inte läst det… 🙁

Nästa dag fanns det en hel del letande bin på gamla ställe. Så jag ställde upp en 5 ramare med en skattlådaram i. På kväll ställde jag den bredvid svärmlådan och gjorde lite gräs i flustret så att bina nästa dag skulle förstå att det var något annorlunda. När de kom ut verkade de reorientera sig, några flög in i svärmkupan. På eftermiddag borstade jag av de framför svärmkupan. Bina har även lämnat lite nektar i vaxkakan. Detta upprepade jag. Antal bin som jag borstade av dagen därpå var betydligt mindre. Mindre insamlat nektar också.

I söndags, efter 3 dagar, flyttande jag försiktigt ( några ramar med naturbygge) över ramarna och bina från fångskupan till en vanlig 10rams LNlåda. Jag har gett de en full foderram och ramar med mellanväggar. Nu kan de bygga för fullt vidare. Om 7-10 dagar kommer jag att kolla om det finns yngel. Om inte, är det möjligen en eftersvärm. Det tror jag inte, eftersom svärmen fyllde 6 ramar fint. En eftersvärm är ofta mindre i storlek. Också är det viktig att titta om ynglet ser frisk ut, framför allt när man inte vet var den kommer ifrån.

Inspektioner

Denna helg gick jag igenom mina produktionssamhällen för det varit 7-9 dagar sen och även för att utreda om svärmen kom därifrån. Men nej, allt såg ut som det skulle med yngel i alla stadier, ägg och inga drottningceller 🙂

Det var verkligen varmt med bidräkten på. Jag var helt genomblöt och törstig. Skattlådorna blir också tunga igen. Jag även upptäckte en ny fält med raps som börjat blomma. Så det blir på nytt skattning när de är färdigblommade.

Material tar slut…

Trots bra förberedelse hade jag inga ramar, mellanväggar eller lådor kvar. Det blev ju några oväntade extra samhällen. Så till biredskapsfabriken och igång med målandet, tråda ramar och smälta in mellanväggar.

Pff. Full fart nu men snart blir det lugnare igen. Efter längsta dagen blir det slut med drönarutskärning, svärmningen fortfarande förekommer men chansen blir mindre och bisamhällerna minskar långsamt i storlek. Då ska vi tänka på bland annat varroa angreppsgraden… men också bara njuta och observera bina.

Fullt upp med bina