Denna inlägg är framförallt för nybörjare 🙂 Att flytta bin är inte lätt och är stressande för bina. Det kan det även vara för biodlaren om inte bra förberedelse innan. Framför allt om man har köpt sitt första bisamhälle är det oftast inte lätt att veta hur man kan underlätta en del. Jag kommer nedan att beskriva hur man kan transportera ett samhälle i sin bil.

Förberedelse

Först förbereder man en uppställningsplats för det nya samhället. Det är bra att kuplådan luktar som om det har bott bin innan i den så att samhället kan känna sig mer hemma. Till exempel gnida in lådans sidorna med lite vax eller annars lite färsk gräs.

Också utreder man om man kan köra med bilen i närheten av bisamhället som ska flyttas. Ett samhälle i en kupa med 10 ramar är tungt. En Töreboda kupa (botten, 1 låda och tak) väger minst 12kg, sen tillkommer bina med 1,5-2 kg och 10 ramar (dels fyllda med foder, pollen och yngel) väger ungefär 16-20kg. Det blir total 30-34kg att lyfta! Bra att en medhjälpare finns för att tillsammans lyfta kupan till, in och ut bilen och till uppställningsplatsen.

Vanligtvist tar man med sig sin egen kupa och lyfter över ramarna med bina från den befyntliga kupan. Fördel är att man direkt kan göra sig en uppfattning om allt är i sin ordning. Det är bra att en full ram foder och en ram som innehåller pollen följa med. Bäst är att den gamla kupan tas bort och den egna kupan ställs på samma plats så att flygbina hittar sitt hem (som ser nu lite annorlunda ut). Placera ramarna i samma följd som de har varit eftersom vaxkakorna kan vara lite olika i form. På detta sättet klämmer man inte så lätt bin när man försöker ha ramarna tätt intill varandra. Klämm lite skumgummi i slutet så att ramarna inte kan glida och slå mot varandra vid transporten. Se bilden nedan.

skumgummi för att stabilisera ramarna

Ovanpå ramarna kan man lägga insektnätt och sen spärrgallret för att garantera en bra luftcirkulation vid transport. Spänn sen allt ordentligt fast med en (helst 2) spännband och säkra eventuellt extra med silvertape. Man kan sen lägger taket på tills det är dags att transportera kupan.

insektnät under spärrgaller och spännband

Transport av bina

Sent på kvällen vid solnedgången, när nästan alla flygbin också är inne, stänger man flustret. Det kan säljare göra om man föredra att komma tillbaka tidigt nästa morgonen. Jag skulle göra det med en träbit och silvertape och lyfta taket på en spricka för ventilation om kupan har en stängd botten. Vid en varroagallerbotten behövs inte ventilation via taket vid stångd fluster.

på träbit en spik för att lätt kunna öppna flustret senare

Sent på kvällen eller tidigt på morgonen kan man då försiktigt placera kupan i bilen med ramarna i färdriktning. Detta gör man för att om man plötsligt måste bromsa, slår inte ramarna mot varandra med en stor risk för döda eller klämma bin och det kan vara drottningen…

Viktigt är att taket är av under resan så att bina kan ventilera sig och inte blir överhettade. Om det är en mycket varm dag kan man spraya lite vatten på de, framför allt när man behöver köra långe. Det kan alltid hända något under vägen. Ha därför bidräkt med för säkerhetsskull. Om en enstaka bi flyger runt i bilen går det oftast bra; biet flyger till fönstret eller landar ovanpå kupan.

Hemma!

När man har kommit hem ställer man bikupan på uppställningsplatsen som redan är förbered så att kupan står stabilt och inte behöver justeras eller flyttas mer. Om det är sent på kvällen skulle jag spraya lite vatten om det är mycket varmt ute och lägga taket på ( tänk på ventilationen vid stängd fluster!) och lämna bina i fred. Tidigt på morgonen öppnar man flustret delvis så att bina kan utforska den nya omgivningen. Om man kommer fram dagtid gäller samma och väntar man ungefär 1 timme så att bina kan lugna ner sig innan man öppnar flustret.

Sen behöver bina tid att vänja sig och känna sig hemma och det är bra att låta de vara i 1 vecka innan man vill göra en inspektion. Förhoppningsvis är då allt bra och finns yngel i alla stadier och vid lite tur ser man en fin drottning 🙂

Glöm inte att anmäla uppställningsplatsen till länsstyrelsen. Se under fliken `Hjälp´ på Mariestads biodlarförening angående detta.

Bitransport