Skattningen

I onsdags var rapsen färdigblommade och fick produktionssamhällen bitömmaren på igen. Jag skattade i fredags och det blev 5 skattlådor. Tyvärr hade i 2 lådor honungen för högt vattenhalt (>20%) så de största samhällen fick tillbaka de. Lådorna med utslungade ramar står täckt inne i ladugård så att inga djur har tillgång. Jag lägger alltid tidningspapper mellan varje låda för säkerhetsskull så att vaxmal inte kan förstöra alla lådor om den har skaffat sig tillgång. I för sig är risken inte så stor eftersom vaxmal föredrar vaxkakor som innehållit yngel så att deras larvar har mat (pupkokonger).

Värme

I lördags var en fin varm dag (22-27 grader). Ett samhälle tyckte kanske att det var för varmt; många bin hade samlat sig på framsidan kupan. Kupan står i solen på förmiddagen. Bilden nedan är tagen efter att kupan har varit i eftermiddagsskuggan i 2 timmar.

Det andra samhället fläktar bara

Oftast är det äldre flygbin. Detta underlätta arbete med att fläkta inne i kupan. Det är inte att bina vill svärma; då skulle de strömma ut ur kupan och flyga iväg. I alla fall fick detta samhälle en skattlåda med nyslungade ramar till för att bjuda tillräckligt med utrymme för bina.

Märka drottningar i avläggaren

Nu avläggaren alla har en nyparad äggläggande drottning kan det gå snabbt med behovet av extra ramar. En hel del ramar har bina fylld med nektar och pollen, även täckt honung finns. Det betyder att extra ramar kan byggas ut snabbt så att drottningen kan fortsätta lägga ägg. Även bättre är det att ge utbyggda ramar. Alla avläggaren har nu i totalt 10 ramar.

Jag har sett att antalet bin har minskat, men om täckt yngel kläcks finns det en hel del nya bin som fortsätter att förbereda sig inför kommande vintern. På grund av att det finns ett lite område med yngel och inte så många bin, finns det stor chans att hitta drottningen och märka henne. Årets färg är vit. Jag kunde märka 3 av 4.

Så klart ska man göra detta utan de tjocka handskar så att man har bättre känsla och inte skadar henne. Och aldrig ta henne på backlivet för att inte skada hennes äggläggande förmåga. Unga drottningar är ofta snabba, men om det finns hennes första täckta yngel, är hon inte mer så nervös längre. Om det inte går att ta henne efter 2 försök är det bättre att låta bli.

Kakhonung

Ibland har jag i skattlådan en ram som är utan mellanvägg. Bina bygger ut en fin vaxkaka som de fyller med honung. Denna ram märker jag på överlistan med en – ! -. När jag skattar, tar jag ut denna ramen, eftersom en ny vaxkaka kan slungas sönder. Denna kakhonungen skär jag ur ramen. Därefter skär jag den hanterbara i bitar. Kakhonung är den råaste formen av honung man kan få och den smakar supergott 🙂 . Därtill kan också den nya fina vaxet bli uppäten. Jag upplever kakhonung som mer smakrik än nyslungad honung. Sannolikt beror det på att smaklukterna inte försvinner i luften som händer delvis vid slungningen.

En del kakhonung gör jag i plastlådor i frysen. Vid behov kan jag då ta ut en låda. Kristalliseringsprocessen slutar nästan helt i frysen. Tinad är honungen flytande igen, men kan sen vid rumstemperatur kristallisera inom 1-3 veckor, beroende på vilken sort honung det är.

En varm helg med en del biaktiviteter