Idag kom min granne; varje dag minst 30 bin i bassäng, så att familjen inte kan njuta vattnet 🙁

Enligt honon framför allt på morgonen och de kommer från de 3 kuporna som står vid min ladugård. Det är första året som det är så många bi, förr bara enstaka. Så vi tittade tillsammans och jag ´räddade´ några bin medan grannens dotter intresserad tittade på. Jag berättade att bina vid varm vädret behöver vatten de också och att de inte är farliga och bara sticker en när det blir klämd till exempel. Ja, som biodlare kan man ju ge granskapet info om bina .-)

Flytta?

Grannen var fortfarande inte övertygad och undrade om kuporna inte kunde flyttas. Jag förklarade att det inte blir så lätt nu när samhällerna är stora och att kuporna då behöver flyttas minst 3 km. På grund av binas GPS blir det annars mycket svårt. Därtill såg vi båda att bina också kom från över gatan, där min biodlare-mentor har uppställd minst 7 kupor. Så även om jag skulle flytta mina kupor löser det inte grannens problem…

Fundera och återkomma

Bina föredra lite mer smutsig vatten och ett ställe där de lätt kan hämta vatten utan att drunkna. Klorerad vatten är mer populär än kranvatten, möjligen på grund av att det på grund av lukten lättare är att hitta. Vatten med gödsel eller lätt saltateller med torf verkar bina föredra. Sannolikt innehåller detta vattnet mineraler som bina behöver.

Så jag återkom till min granne med att ställa en blomsterlådan bredvid simbassängen. Denna är fyld med planteringsjord och torf och vatten. Förhoppningsvis kommer bina att föredra denna. Om så, då kan lådan varje 3 dagar flyttas 10-30cm tills den står på en mindre besvärlig plats.

Vid mina kupor finns redan en vattenautomat som bina besöker, men jag ställde en likadan blomsterlådan där med. Grannen tycker att det är okej att försöka.

Vid närmare efterfrågan har grannen upplevt mer problem sen 3 veckor och då hade jag precis placerad en ny kupa med en fångad svärm i. Svärmen kan ju ha hittat grannens vatten i stället för min vattenautomat.

Vi få hoppas att planen kommer at fungera, för jag är inte så glad med ideet att flytta denna kupan. Grannen verkar förstå att jag inte kommer att flytta allihopa och att jag förstår att han inte tycker det är bra så, men att en lätt lösning inte finns. Så om någon har en bra ide, snälla berätta!

Bin använder grannens simbassäng