Bikupor, hur står det till?

Jag går väl nästan 2-3 gånger varje vecka en runda och kolla läget hos bikuporna. Flustertillgänglighet? Tar bort de enstaka drönare som inte kunde komma förbi musskydet. Hörs det ett sakta brummande ljud? Om inte, knacka på väggen ( helst inte för ofta under vintern för det är ju ett störande moment) och om du hör ett kort moment mer bisurr då är allt bra och vet man också att det finns en drottning (Annars hörs mycket längre ett högre bisurr). På bottenlåda kan man inte bara räckna varroa, men även se vart bisamhället ungefär befinner sig. Om det fortfanande finns yngel, ser man bruna sträckor, som sannolikt senare blir mindre i antal och i sträcklängden när sista ynglet har krupit ur.

Rena redskap

Eftersom jag bara hade 7 ramar med dålig/gammal vax denna gången, har jag inte lämnat in de ramarna för rengöring på Biredskapsfabriken. Jag har skurit ur det gamla vaxet ur ramarna och skrapat av de.

Desinficera ramar

Ett sätt att desinficera ramarna är att doppa de i kokande vatten. Det finns biodlare som även tillsätter desinficerande medel ( till exempel soda) till vattnet. Då måsta man efteråt spola av ramarna nogrant innan de torkas. Nackdelen är enligt mig att det är en mycket arbetsintensiv method. Därtill måste man ha riktig stora kärl för att helt kunna doppa ramarna. Därför gör många sådant sysselsättning på hösten utomhus, när bina inte flyger mer. En annan nackdel är att de ramarna lätt kommer att få lite mögelprickor, trots att de verkar vara torkade. Enligt erfarna biodlare är det inte farligt för bina och kan sådana ramar återanvändas. Trots detta har jag för säkerhetsskull flammat de prickiga ramarna innan jag placerade nya mellanväggar i de.

Prickor på rengjord ram som varit lagrad i ladu efter torkning

Ett annat sätt att desinficera ramar

Det här året har jag därför försökt med ugnmethoden. I min ugn passar diagonalt, upprättstående, 3, max 4 ramar. Så det går bara med små mängder. På bakpapret kom nästan inget vax, bara några smådroppar. Ramarna luktade som vax 🙂 Jag kan tänka mig att bina kommer att tycker om sådana ramar som luktar som dera hemmiljö.

Jag placerade de avskrapade ramarna 30 minuter i ugnen vid 125 grader för desinficering. De rena ramarna lagrar jag i en ren låda tills senvintern/ tidig vår. Då börjar jag att bränna in vaxmellanväggar.

Kupknivarna skrapade jag också rent och de också hamnade i ugnen. När de togs ut, torkade jag av de med hushållspapper. De är nästan som nya igen.

Nästa inlägg: Presshonung

Höstsysslor 1