På internet finns många beskrivelser av hur man kan rensa bivaxet från rester från bisamhället till exempel honung, bidelar (antenner, ben), puppkokonger etc. Viktig är att utgå ifrån att vaxbehållaren, gryta, sked och dylik inte mer kan användas för något annat, eftersom det är mycket svårt att få bort all vax ur/från de. Försök att inte spola bort vaxet (och annars till det absoluta minimum och enbart med kallt vatten) genom avloppet för att inte få förstoppning i framtiden.

sparat vax under säsongen

Rensa det sparade vaxet

Jag har under säsongen sparad 2 Biforhinkar med vax. Den ena innehåller vaxbitar som inte har varit yngel i och är över huvudtaget ny ljus vax. Till exempel borttagen viltbygge. Den andra hinken innehåller gammal vax som ser mörk ut, vaxkakor som har haft yngel i.

Första hinken häller jag direkt i min gryta som har lite vatten i botten. Jag värmer upp vaxvattenblandingen och rör om den regelbundet. Blandningen ska inte koka. Bivax är brandfarlig så aldrig lämna spisen och koka inte blandningen.

Jag har förbered några behållare ( till exempel en gammal yogurtbägare eller en mjölkkartong) med en liten lager varm vatten. På ovansidan har jag spänt fast en bit strumpbyxa med gummiband för att finsila det flytande vaxet. Rester, som sen finns kvar, slänger jag i matsopor.

Det varma flytande vaxet ska stelna långsamt

Behållare med det varma rena vaxet ställer jag sen i en isoleringsväska så att vaxet mycket långsamt stelnar över natten. Eventuella rester sjunker då lättare och samlas för största delen i vatnet och mellan vattnet och vaxet. Resterna på undersidan av vaxkakan skrapar jag sen bort med en kniv.

Gammal mörk vax

Andra hinken innehåller mörkt vax, som innehåller många rester av bland annat kokonger. Sådant mörkt vax bryter jag i småbitar. Sen fyller jag en ren strumpbyxa med de biterna för att få en första finsilning när vaxet värmas upp i en lager vatten. När allt vax är flytande tar jag ut strumpbyxor efter att jag pressar ut det sista vaxet. Sen följer jag samma procedur som vid det renare vaxet. Ibland, när vaxet (efter stelning) fortfarande inte ser tillräckligt rent ut, upprepar jag allt en gång till.

Gammalt vax i strumpbyxor

Slutresultat

Riktig fina vaxblock har det blivit. Man kan använda vaxet för att göra fina vaxljus eller vaxdukar till exempel. Eller sälja till Biredskapsfabriken eller byta ut de till mellanväggar för kommande säsong.

Rengjort bivax 🙂

Bivaxhantering