Hej!

 • Mål med bloggen
 • Vem är bloggaren?
 • Mentor och dumma frågor?

Bloggens mål

Mariestads biodlarförening har beslutat att starta denna praktisk biodlar bloggen. Detta på grund av rådande omständigheter under Coronatiden. Målet med bloggen är att ge en bild av vad händer i bigården under 1 år. Därtill att ge nya (mer också mer erfarna) biodlare en möjlighet att ställa frågor. Jag hoppas att kunna svara inom en vecka (i mån av tid) och annars att väldigt erfarna biodlare kan hjälpa till 😉

Bloggen är inte ett forum var alla kan skriva om sina egna åsikter. Ideet bakom denna bloggen är att ge något läsvärd (för de som vill läsa om bi och biodling). Därtill att ge info och råd, så att framför allt nybörjare kan ha lättare att kunna utöva denna spännande biodlarhobbyn. Jag är väldig medveten om att jag egentligen själv fortfarande inte är så erfaren som biodlare, men vill gärna dela av mig mina erfarenheter och kunskaper.

Lite om bloggaren

Jag heter Cathérine van den Brink och jag startade i 2018 med den grundläggande biodlar kurs (stark rekommenderad innan man skaffar sig några bisamhällen). I slutet av maj kunde jag köpa en svärm som mitt första samhälle från biodlarföreningen. Tyvärr fanns det detta året en viss brist på att kunna köpa bisamhällen. Då tyckte jag att det var väll okej eftersom det är dyrt att skaffa sig de mest nödvändiga saker för att kunna starta upp denna nya hobbyn. Trots att kursen var mycket interessant var ju svårt att veta om jag skulle vilja fortsätta. Egentligen är det bättre att starta med 2 samhällen, så att man kan jämföra. Det är även lättare att kunna lösa eventuella uppkommande problem (till exempel upptäcka att ett samhälle är drottninglöst) mycket lättare.

I alla fall har jag blivit fast med biodlar hobbyn och går nu in i fjärde året och har nu 7 kupor som (än så länge) har överlevt. Det vet jag eftersom jag hör ett sakta brummande ljud när jag lägger örat vid kupans vägg. Några biodlare använder en stetoskop för detta. Därtill har det varit riktig fint vårväder den 21e och 22e februari och då hade alla samhällen massalt flugit ut för toabesök (de bajsar ju inte inne i kuppan men håller sig). Det heter rensningsflykt. Det kändes mycket glädjande att bina flög i trädgården igen. Om man tittar noggrant på en rensningsflykt ser man att bina orienterar sig på nytt: De flyger med huvudet riktad mot kupan och flyger sen allt högre och längre ifrån sin kupa. 

Den 28e februari blev det igen en fin dag och till min förvåning hade flera bi gula pollenbyxor medan det inte växer något än. Det måste väl vara tidiga pollen fån alars hanblommor. Då hade bina flugit redan en distans av 400-700m. Sen blev det kalt och blåsig igen och är det bara vänta på riktig vår innan bisäsongen riktig kan starta.

En mentor är värdefullt 🙂

Det är bra att ha en erfaren biodlare som mentor som kan bistå med råd, tips eller kan hjälpa till att inspektera kupan vid osäkerhet. Jag har haft tur att min mentor, som bor i mitt grannskap och han har varit (och är ibland fortfarande) en rikig bra stöd. Därtill har han lyssnat enormt tålmodigt på mina berättelser och besvarat alla mina frågor. Som tur är han pensionär och kunde vila efteråt 🙂 .

Ett exempel på en dum fråga: Jag visade honom under hög sommar en ram med grå innehåll i cellerna, jag kunde inte se den typiska yngelstrukturen (men jag har dålig syn) och det luktade inte illa. Yngelsjukdom? Mögel? Han informerade mig med ett leende att det var pollen, gråa pollen. Det visste jag inte att de fanns, men nu vet jag att pollen finns i massor olika färger.

Nu är det lite svårt under Coronatid att ha närkontakt och tillsammans gå igenom en kupa. Som lösning kan en bild med mobilen hjälpa till att förtydliga vad man ser och få svar på sina frågor. Det är viktigt att kunna ställa frågor, helst att fråga flera biodlare. Då få man ibland helt olika svar, som kan skapa lite förvirring, men bara fundera då vad passar bäst för dig. Så har jag gjord i alla fall. Mestadels valde jag för den lösningen som var mest logisk eller praktisk.

Nästa blogg kommer snart; sannolikt om bottenbyte

Välkommen till praktisk biodling

2 reaktion på “Välkommen till praktisk biodling

 • 28 mars 2021 kl. 10:26
  Permalänk

  Jag kommer med spänning följa din blogg! Så roligt att du vill dela med dig 😀

  • 28 mars 2021 kl. 18:42
   Permalänk

   Hej Lotta,
   Tack för det. Jag ska göra mitt bästa.

Kommentarer är stängda.