Jag hade 3 LN honungsramar kvar och tänkte försöka med en gammaldags metod: att pressa honung. För detta har jag skurit vaxkakorna ur ramarna och sparat de i en gammal rengjord Biforhink. Tomma Biforhinkar är muntifunktionella 🙂

Presshonung

För presshonung behövs en honungspress. Jag har en rostfri fruktpress som har funkat mycket bra utan mycket kladdighet, förutom när jag fyllde den med vaxkakorna. Då hade jag mycket honung på mina fingrar.

Viktig är att ha rena ytor och materialer ( och händer så klart!) och ha allt förberedd innan: rena köksdukar, hushållspapper, en plastskrapare, en sked, silar, mätglaset och rena glasburkar.

Och sen pressa och pressa lite till.

och honungen strömmar…

När mätglaset varit nästan fullt, bytte jag ut det mot ett nytt och fyllde sen glasburkar.

Resultatet blev…

Till slut hade jag 4,5 burkar med fin flytande honung som innehöll lite små partiklar (vax och pollen) eftersom finsilen hade lite större hål än finsilen som vanligen används efter slungningen. Anledningen har varit att finsilen annars inte passade på mätglaset. Därtill föredrar jag riktig rå honung. Oj vad smakar denna honungen underbart 🙂 🙂

Vid en honungsbedömning skulle denna honungen sannolikt inte blivit godkänd på grund av de fina partiklar (ljusgul, orange ) som flyter jämnt fördelad i denna honungen. Men, på undersidan burken ses inte några mörka partiklar alls, så inga felsaker har hamnat i honungen. En nackdel med partiklar i honungen är att det leder till en snabbare kristallisering. Jag ser det redan nu efter 1-2 veckor på botten av burken.

Funderingar

Det var kul att göra presshonungen, men också tidskrävande och det funkar därför inte vid stora mängder honungsramar. Egentligen en trevlig metod när det bara finns ett fåtal ramar kvar. Honungskakan har jag brutit i bitar och pressad en gång till, men det kom ingen honung mer. Så den slutligen vaxkaka sparas för en senare höstsyssla; att rena bivax.

pressade vaxkaka

Med denna metoden går ju vaxkakor förlorade och det kostar bin energi (mindre honungsproduktion) att göra nya. Men… det kan vara bra för deras hälsa också att producera ny vax och inte fortsatta många år med gamla vaxkakor som kan innehålla en ackumulering av olika toxiska (=giftiga) ämnen (se tidigare inlägg 210921) som kan påverka binas hälsa negativt.

För mig personligen, jag kommer sannolikt att göra presshonung även i framtiden.

Höstsysslor 2